Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A csütörtöki tavaszi Civil Fórumon egyebek mellett az elmúlt időszak és az idei év fontosabb önkormányzati fejlesztéseiről és a nyugdíjasokat érintő közvélemény-kutatásról is szó esett a Tudásházban.

Köszöntője után Gajda Péter polgármester az elmúlt fél év legfontosabb eseményeiről, beruházásairól tájékoztatta a jelenlevőket. A februárban elfogadott költségvetés kapcsán a stabilitást és a takarékosságot hangsúlyozta. Megemlítette, hogy amióta európai uniós támogatásokra lehet pályázni, több mint 5 milliárd forintot nyert Kispest, és több sikeres fővárosi pályázata is volt a kerületnek.

Az intézmény-felújítási program keretében, amely a nevelési-oktatási intézményeket érinti, a Vass Iskolában a lapostető beázása miatt az étkező és a melegítő konyha tetőszigetelését végezték el, folytatódott a Wekerlei Tipegők Bölcsőde korszerűsítése, a nyári szünetben következhet a fűtéskorszerűsítés és a mosókonyha felújítása, májusban megkezdődik és szeptember közepéig tart majd a Százszorszép óvoda teljes belső felújítása. Ezen kívül sor kerül még a Gyöngykagyló óvoda átfogó felújítására is.

A ciklusban eddig 331 parkolóhely létesült Kispesten. Idén 150 ingyenes parkolóhely kialakítását, építését tervezi az önkormányzat, erre több mint 200 millió forintot költ összesen.

Fővárosi támogatással újul meg a KRESZ-park, valamint készül el várhatóan nyár közepére a wekerlei kispiac épülete. Megkezdődik a Kós Károly tér felújítása és számos közterületi fejlesztés is várható kerületszerte.

A sportfejlesztések közül kiemelkedik a Katona József utcai Önkormányzati Sporttelep, a KAC-pálya felújítása. A beruházás mintegy 300-350 millió forintba kerül, ebből 220 milliót állt az MLSZ. Új, világítással ellátott műfüves focipálya, korszerű mosdók és öltözők, önkormányzati beruházásban épülő a rekortán futókör és a strandkézilabda-pálya várja majd a kispestieket.

A Pilisi Parkerdő által fenntartott kiserdőben fontos zöldterületi fejlesztés indult, amelynek végén a megújult parkerdőben többek között futópályát és tollaslabda pályát is kialakítanak, de új erdei játszótér is épül. A terv megvalósítását az önkormányzat 20 millió forintos anyagi támogatása teszi lehetővé.

Mintegy 200 millió forintos sajáterős beruházás keretében, a tervek szerint őszre, teljesen megújul a Kispesti Egészségügyi Intézet aulája, és a Berzsenyi utcai felnőtt háziorvosi rendelőt is korszerűsíti az önkormányzat.

Vinczek György alpolgármester beszélt az egészségügyi alapellátás átalakításáról: a háziorvosi, fogorvosi és védőnői szolgálat az önkormányzattól közvetlenül a rendelőintézet irányítása alá került, ám továbbra is az önkormányzat finanszírozza. Az idősek ellátásában nagyobb hangsúlyt kap a prevenció.

Az alpolgármester három ügyben is együttműködést kért a civilszervezetektől. A kispesti nyugdíjasok fogyasztási szokásairól induló közvélemény-kutatásban 300 nyugdíjast keresnének fel, az eredmények alapján kiderülhet, valósak-e az állami statisztikák. A vizsgálat az önkormányzat számára is fontos: finomítani, korrigálni lehet a segélyezési rendszert.

Az önkormányzat, a KMO Művelődési Ház és a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysága közötti együttműködés alapján létrejött Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kapcsán kiderült, hogy a fiatalok prevenciója jól működik, viszont probléma van a szülők felvilágosításával, ezért – mint mondta – ehhez is ötleteket vár a civilektől. A Kispesti Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (KÁSZER) fontos célja a Kispesten élő, bűncselekmények áldozataivá vált személyek érdekeinek védelme, az áldozattá válás megelőzése. A KÁSZER-hez szabadon csatlakozhatnak a civilszervezetek is.

A gondozatlan, gyomos területek és az illegálisan lerakott hulladék kapcsán a polgármester bemutatta azt a kispesti mobilalkalmazást, amellyel azonnal lehet jelezni egy szakirodának a problémát. Gajda Péter azt is elmondta, hogy dolgozik az önkormányzat olyan kártyarendszer bevezetésén, amely ingyenes, illetve kedvezményes belépést biztosít a kispesti nyugdíjasoknak önkormányzati intézményekbe, létesítményekbe.

Szóba került a Kertvárosi Közösségi Ház korszerűsítése is: az épület alsó szintjének felújítása nyár végére elkészül, a játszótérről megközelíthető lesz a mosdó is. A kertvárosi fásítási program elindult, 200 fát telepítenek majd, az önkormányzat azok jelentkezését is várja, akik szívesen látnának egy-egy új fát utcájukban a házuk előtt.

Forrás: uj.kispest.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Dél-Pestről

Újabb szakaszához érkezett a csepeli önkormányzat kiemelt beruházási projektje, az út-, járda- és csapadékcsatorna-építés a kerületben. Ezúttal a Királyerdő út első ütemének építését fejezték be.
Ott, ahol a környék legpiszkosabb csarnokai láthatóak, s ahová idegeneknek belépni tilos, ma is működnek öntödék az egykori Csepel Művek területén. A gyáregységet hajdan Csepel Vas- és...
A csepeli önkormányzat idén is köszöntötte az arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő házaspárokat. Tíz pár erősítette meg újra ötven, illetve hatvan évvel ezelőtt tett házassági esküjét. Az...
Valamennyi korosztály jól szórakozhatott a huszadik főzős és kóstolós fesztiválon, de a sokféle nagyi főztje mindent vitt a szeptember 6-7-i rendezvényen.
A Bakáts Feszt szeptember első hétvégéjén humorral, borral és nagykoncertekkel indította az őszi fesztiválszezont. A rendezvény három napja alatt 10 helyszínen közel 60 programmal várták a...
Látványos felújítás történt a Thaly Kálmán utca 19. szám alatti Csicsergő Óvodában a nyári szünet alatt: önkormányzati forrásból teljes egészében megújult az intézmény játszóudvara. A gyerekek...
A Berzsenyi utcai felnőtt háziorvosi rendelő felújítására ugyan pályázott Kispest, de erről döntés még nem született, így a 23 millió forintos beruházást az önkormányzat önerőből végzi.
Idén is ingyenes füzetcsomaggal próbálja segíteni az önkormányzat a kispesti családok zökkenőmentesebb tanévkezdését.
A kormánydöntés tavaly novemberben született, augusztus 10-i dátummal pedig megjelent a támogatott uniós projektek adatbázisában egy átfogó feladat 13,7 milliárd forintos keretösszeggel, amely az...
A kívül-belül megújult Táncsics Mihály utcai rendelőben a megszokott rendelési időben dolgoznak tovább azok a háziorvosok, akik a felújítás idején – ideiglenesen – a gyári rendelőben voltak. A...
Szkakandi Mudi Márta kollázsaiból nyílt kiállítás az Erdei Éva Galériában augusztus 11-én. A vendégeket Erdei Kvasznay Éva művészetszervező képzőművész köszöntötte, a tárlatot Kopócsy Judit...
Augusztus 23. és 25. között nagyszabású tanszervásárt szerveznek a KMO Művelődési Házban az önkormányzat támogatásával.
A Kós Károly Általános Iskolában is javában zajlanak a munkálatok az intézményfelújítási program keretében. A munkálatokat Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester és Kránitz...
Az ÉNO Gyöngyszemek Alapítvány szakmai napot rendezett a Kispesti Forrásházban, melyre az intézmények képviselőin túl érdeklődőket és érintetteket is vártak. A rendezvény célja az volt, hogy...
Lezárult Szent Imre-kertváros idei járdafelújítási programja, miután a nyár folyamán is mintegy tíz helyszínen dolgoztak a kivitelezők.
A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében menetel az FTC labdarúgó csapata, így Ferencváros Önkormányzata már harmadik alkalommal várta óriáskivetítős meccsnézésre a József Attila-lakótelepen a...
Három helyszínen mutatta be járdatakarítás-támogatási programját Ferencváros Önkormányzata, melynek keretében Bácskai János polgármester és önkormányzati képviselők mostak járdát augusztus 9-én.
Szigoríthatják az Airbnb-t érintő hazai szabályokat – ez derült ki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik beszélgetésén, ahol Borbély Lénárd polgármester is részt vett, s felvette a...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó