Újabb határátkelési pont nyílt meg Magyarország és Szlovákia között, és a Nagyrozvágyot Nagygéressel összekötő útkapcsolat átadásával immár harmincnyolcra nőtt a határkelőhelyek száma – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a helyszínen.

 

A tárcavezető beszédében leszögezte, hogy határok mentén élni mindig speciális élethelyzetet jelent, amelynek milyenségét az dönti el, hogy a határ, amelynek mentén él az ember, elválaszt vagy összeköt-e.

„Ez azon múlik, hogy a határ elzárja-e egyik irányba a gazdasági, a társadalmi és a családi kapcsolatokat, vagy elősegíti azokat. Ez pedig azon múlik, hogy a határ átjárható-e” – mondta.

   

Majd hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben fontos pontosan fogalmazni, tehát arról van szó, hogy ez a határ átjárható-e „a tisztességes szándékkal, a jogszabályok tiszteletben tartásával és útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal közlekedő emberek számára”.

Aláhúzta: ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, akkor megkönnyíti, ha nem, akkor viszont megnehezíti az annak mentén élők életét, s ez különösen lényeges a tengerparttal nem rendelkező országok esetén, mint amilyen Magyarország vagy Szlovákia.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy

Magyarországnak Szlovákiával van a leghosszabb közös határa, 654 kilométernyi hosszan, és ezen keresztül tavaly 17 milliárd eurós rekordértékben folyt kereskedelem.

Éppen ezért stratégiai házi feladata mindkét kormánynak, hogy elérje, hogy minél több átkelő legyen a határán. Mert ha sok átkelő van, akkor az jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak, jó a magyaroknak a határ mindkét oldalán” – mutatott rá.

Kiemelte, hogy a 2010-es kormányváltás idején huszonkét határátkelő volt a két ország között, de mára ez harmincnyolcra nőtt, és két újabb Ipoly-híd átadásával az idei év végéig meglesz a negyvenedik is.

„Ez azt jelenti, hogy amióta mi kormányzunk Magyarországon, addig az éppen hivatalban lévő szlovák kormányokkal közösen tizenhat átkelőt adtunk át” – fogalmazott.


A mintegy 1,3 milliárd forintból most átadott útkapcsolattal összefüggésben hangsúlyozta, hogy azzal méltatlan helyzetet számolnak fel, az eddigi 21 kilométeres és nagyjából fél órás kerülő ugyanis egy-két kilométerre és néhány percre redukálódik.

Úgy vélekedett, hogy a fejlesztés bizonyítja a kiváló határ menti kapcsolatokat, valamint azt is, hogy jól használják fel a rendelkezésre bocsátott európai uniós forrásokat.

„Ez azt is mutatja, micsoda gazemberség, hogy a nekünk járó uniós forrásokat Brüsszelből visszatartják, mert micsoda veszteségek érnek minket, micsoda kihagyott lehetőségek. Ennél már csak az a nagyobb gazemberség, hogy Magyarországon vannak olyanok, akik mindezt nemcsak hogy támogatják, de még elő is segítik és erőltetik” – mondta.

A miniszter végezetül pedig arra is kitért, hogy Budapest és Pozsony is stratégiai jelentőséget tulajdonít a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének.

„Voltak olyan időszakok a két ország kapcsolataiban, amikor az utálkozás és a gyűlölködés hangjai szakították meg a levegőt a Duna fölött. Mára szerencsére ez átalakult, Magyarország és Szlovákia együttműködése igazi sikertörténetté vált” – jelentette ki.

Majd rámutatott, hogy a felek az utóbbi években fontos ügyekben tudtak együttműködni, így például közösen sikerült megakadályozni a kötelező EU-s migránskvóták elfogadását, és a két ország hozzájárul egymás gazdasági fejlődéséhez is. „Nos, ezt kell megőrizni, ezt a jó kapcsolatot kell tovább építeni” – hangoztatta.

Továbbá érintette a hétvégi szlovákiai választás témáját is. „Mi őszintén reméljük, hogy Szlovákiának olyan kormánya lesz az elkövetkezendő időszakban, amely prioritásként tekint a Magyarországgal való együttműködés fejlesztésére (…), és szívügyeként kezeli majd a felvidéki magyarság és Kelet-Szlovákia sorsát” – közölte.

„Arra kérem nagy tisztelettel a felvidéki magyarság minden tagját, hogy vegyen részt a parlamenti választáson Szlovákiában, és használja ki azt a lehetőséget, hogy végre van egy, parlamenti bejutásra esélyes, egységes magyar párt” – összegzett.

 

(hirado.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Szombaton a Rákóczi híd mosásával zárja a Budapesti Közművek a főváros hídjainak tavaszi nagytakarítását – tájékoztatta a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-t.
Elindult a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) roma tehetség elnevezésű programjának 2024 őszén induló, térítésmentes képzéseire, amelyekre középiskolás és egyetemista roma fiatalok...
Pünkösdkor várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés járatain, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán...
Várhatóan legkésőbb szerdán döntenek a választási bizottságok a júniusi önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak adattartalmáról.
A wellbe softcipő enyhíti az ízületekre nehezedő nyomást és gyengéden edzi az izmokat pillanatok alatt.
A fővárosi állatvédelem kudarc, és a Karácsony Gergely által e téren beígért programból semmi nem valósult meg – mondta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt hétfőn Budapesten, a FÖRI Állategészségügyi...
Összesen 18 gazdasági megállapodást írt alá Magyarország és Kína a két ország csúcstalálkozóján. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: történelmi jelentőségű Hszi Csin-ping...
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t...
„A két ország immár hetvenöt éve kitartó, szívvel-lélekkel elkötelezett barátja egymásnak. A diplomáciai kapcsolatok felvételének eredeti szellemében a két fél mindig tiszteletben tartotta és...
Magyarország és Örményország nagykövetséget nyit egymás fővárosában, ez újabb fontos lépés a két ország között sokat javuló viszonyban a diplomáciai kapcsolatok másfél évvel ezelőtti helyreállítása...

A címlapról

Szombaton a Rákóczi híd mosásával zárja a Budapesti Közművek a...
Elindult a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) roma...
Pünkösdkor várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés...
Várhatóan legkésőbb szerdán döntenek a választási bizottságok a...
A fővárosi állatvédelem kudarc, és a Karácsony Gergely által e téren...
Összesen 18 gazdasági megállapodást írt alá Magyarország és Kína a...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.