Már készül a törvény, ami megágyaz minden idők legnagyobb magyar üzletének. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium kezdeményezte a légi közlekedési törvény módosítását, s ez alapján egyre biztosabb, hogy egy állami céghez kerül a Budapest Airport.

 

Törvénytervezet jelent meg a kormányzati honlapon az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról. Ennek előkészítője a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A vonatkozó dokumentumokat társadalmi egyeztetés céljából tették közzé, ennek határideje október 25-e, addig bárki véleményezheti.

Boeing 737 típusú repülőgép száll le a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az előterjesztés rövid tartalmi összefoglalójában három szempont olvasható a módosítás okaként:

 

  • a felszámolási eljárásokban felmerült gyakorlati tapasztalatok figyelembevétele, adódó jogszabály-módosítási szükséglet,
  • a nemzeti vagyonról és az állami vagyonról szóló törvényt módosító rendelkezéseinek pontosítása, amelyek kiegészítik a vagyongazdálkodási szabályokat,
  • a postai szolgáltatásokról szóló törvény egyes rendelkezéseinek pontosítása, a jogszabályok közötti koherencia biztosítása érdekében.

Ezek közül első olvasatra mindenképp a második pont tűnik a leglényegesebbnek. Ez ugyanis magában foglalja a légiközlekedési törvény módosítását is, méghozzá úgy, hogy a jogszabályt kiegészíti egy-egy alcímmel és paragrafussal. Összefoglalva arról szól, hogy az állam tulajdonában lévő nemzetközi kereskedelmi repülőtér működtetése az állami befolyása alatt álló gazdasági társaságnak átengedhető.

 

Ha pedig ez megtörténik, akkor erre az állami cégre a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni.

Ennél több az indoklásban sem szerepel, mindenesetre nem nehéz belelátni a változásba, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. állami visszaszerzésének ágyaz meg. Ugyanis az szeptember eleje óta tudható, hogy a kormány vételi ajánlatot tett a cég többségi, állítólag 51 százalékos részére. A konkrét vevő pedig egy állami irányítás alatt álló befektetési társaság lehet. A kisebbségi pakett szakmai befektetőhöz kerülne, a hírek szerint a francia Vinci Airports érdeklődik iránta. A cég meghatározó reptéri üzemeltető Európában és a régióban is.

Hogy mekkora lehet a vételár, az nem ismert, de a sajtóban előszeretettel használják a négymilliárd eurós, átszámítva mintegy 1500 milliárd forintos összeget.

Ha így is van, fontos tudni, hogy ennek egy jelentős része, mintegy 1,5 milliárd eurós hitelátvállalást jelentene, vagyis durván 3 milliárd eurót, nagyjából 1155 milliárd forintot kellene kifizetni érte.

Ez azt jelentené, hogy minden idők legnagyobb üzletére készül a magyar állam.

Az összeg kétségtelenül hatalmas, de korántsem megalapozatlan. A ferihegyi repülőtér ugyanis egész Európában párját ritkító növekedési potenciállal bír – olvasható a Világgazdaságban.

         (hirado.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Súlyos hajóbaleset történt szombat késő este Verőcénél a Dunán. Összeütközött egy szállodahajó egy kisebb motorossal, amelynek utasai a vízbe estek. A kishajóban nyolcan voltak, közülük ketten...
Szombaton a Rákóczi híd mosásával zárja a Budapesti Közművek a főváros hídjainak tavaszi nagytakarítását – tájékoztatta a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-t.
Elindult a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) roma tehetség elnevezésű programjának 2024 őszén induló, térítésmentes képzéseire, amelyekre középiskolás és egyetemista roma fiatalok...
Pünkösdkor várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés járatain, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán...
Várhatóan legkésőbb szerdán döntenek a választási bizottságok a júniusi önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak adattartalmáról.
A wellbe softcipő enyhíti az ízületekre nehezedő nyomást és gyengéden edzi az izmokat pillanatok alatt.
A fővárosi állatvédelem kudarc, és a Karácsony Gergely által e téren beígért programból semmi nem valósult meg – mondta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt hétfőn Budapesten, a FÖRI Állategészségügyi...
Összesen 18 gazdasági megállapodást írt alá Magyarország és Kína a két ország csúcstalálkozóján. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: történelmi jelentőségű Hszi Csin-ping...
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t...
„A két ország immár hetvenöt éve kitartó, szívvel-lélekkel elkötelezett barátja egymásnak. A diplomáciai kapcsolatok felvételének eredeti szellemében a két fél mindig tiszteletben tartotta és...

A címlapról

Súlyos hajóbaleset történt szombat késő este Verőcénél a Dunán....
Szombaton a Rákóczi híd mosásával zárja a Budapesti Közművek a...
Elindult a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) roma...
Pünkösdkor várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés...
Várhatóan legkésőbb szerdán döntenek a választási bizottságok a...
A fővárosi állatvédelem kudarc, és a Karácsony Gergely által e téren...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.